Search
Close this search box.

Hiper i hipokalemija

Vodič kroz hipo i hiperkalemiju

KALIJ
Gdje ima najviše kalija?

Namirnica s puno kalija ima na svakom koraku te ga nije teško dovoljno unositi samo putem prehrane. Kako biste spriječili gubitak kalija iz organizma, jedite namirnice bogate kalijem. To su:

  • banane – jedna banana srednje veličine ima oko 400 miligrama kalija
  • krumpir i batat – jedan krumpir srednje veličine s korom ima oko 600 miligrama kalija
  • nemasni jogurt – jedna čaša jogurta ima oko 580 miligrama kalija
  • mlijeko – čaša nemasnog mlijeka ima oko 350 miligrama kalija
  • bijeli grah – šalica graha ima oko 580 miligrama kalija
  • špinat – šalica kuhanog špinata sadrži 839 miligrama kalija
  • leća, slanutak – pola šalice kuhane leće ima oko 370 miligrama kalija
  • grožđice, kikiriki, suhe marlice , šljive – četvrtina šalice grožđica ima 250 miligrama kalija
  • dinja – šalica dinje ima oko 430 miligrama kalija
  • kelj– šalica kuhane brokule ima oko 460 miligrama kalija.

Kalij u mesu i ribi:

  • piletina – 85 grama pilećih prsa ima oko 218 miligrama kalija
  • svinjska pisanica – 85 grama kuhane pisanice ima oko 382 miligrama kalija
  • tuna – 85 grama konzervirane tune ima oko 200 miligrama kalija
  • losos – 85 grama lososa ima oko 326 miligrama kalija

Namirnica bogatih kalijem je puno i mogu se iskombinirati na ukusan i zdrav način. Voće i povrće nastojte pripremati bez guljenja kore jer se i u njoj nalazi mnogo važnih minerala.

Namirnice siromašne kalijem

Višak kalija u organizmu može uzrokovati niz problema, počevši od srca i bubrega. Važno je izbjegavati višak kalija u organizmu jer to može izazvati srčani udar ili zastoj rada srca.

Zbog toga trebate tražiti namirnice bez kalija ili s nižim udjelom kalija. Također je važno da izbjegavate hranu bogatu kalijem.

Hrana s najmanje kalija je:

  • voće – jabuke, grožđe, mandarine, ananas, kruške, borovnice, jagode i maline
  • povrće – brokula, kupus, mrkve, patlidžan, salata, luk, grašak, paprike, tikvice, krastavac i kukuruz
  • tjestenina
  • kruh – koji nije od punog zrna
  • riža
  • kava
  • čaj
randy fath 5aJVJvJ9rG8 unsplash Easy Resize.com

Višak kalija u tijelu ili hiperkalemiju ćete primijetiti prema sljedećim simptomima:

Simptomi nedostatka kalija ili hipokalemije u tijelu:

towfiqu barbhuiya QsBfOwMoPNY unsplash Easy Resize.com
NATRIJ I KALIJ
Namirnice bogate kalijem i natrijem

Natrij je još jedan mineral koji uz kalij sudjeluje u prijenosu živčanih signala, regulaciji ravnoteže tjelesnih tekućina te kontrakciji mišića. Nedostatak natrija u tijelu može izazvati poremećaje tih funkcija kao i nizak tlak. Natrij s klorom tvori sol natrijev klorid, a manjak soli snižava krvni tlak.

S natrijem trebate biti oprezni, jer višak soli uzrokuje visoki krvni tlak te probleme sa srcem i krvnim žilama. Dnevno bi trebalo unijeti manje od 1500 miligrama soli, dok mnogi ljudi unose puno više. Natrij se iz tijela može izgubiti kao i kalij, dugim periodima povraćanja, proljeva i drugih bolesti.

brooke lark 08bOYnH r E unsplash 1 Easy Resize.com

Namirnice bogate natrijem i kalijem su:

  • mlijeko – čaša mlijeka sadrži 107 miligrama kalija i oko 360 miligrama kalija,
  • špinat – čaša kuhanog špinata sadrži 126 miligrama natrija i oko 840 miligrama kalija,
  • losos – 85 grama kuhanog lososa sadrži oko 50 miligrama natrija i 370 miligrama kalija,
  • brokule – jedna čaša kuhanih brokula sadrži oko 60 miligrama natrija i 460 miligrama kalija,
  • jogurt – jedna čaša običnog jogurta sadrži 172 miligrama natrija i 531 miligram natrija,
  • kelj – jedna čaša kuhanog kelja sadrži 30 miligrama natrija i oko 300 miligrama kalija.

Osim ovih namirnica, možete pripremiti neko povrće koje ima visoku koncentraciju kalija u sebi te ga dobro posoliti. Tako na primjer možete pripremiti kuhani ili pečeni krumpir u kori te ga posoliti.

kelly sikkema 9tu Wv uSm8 unsplash Easy Resize.com

Promjene u vašoj prehrani mogu pomoći kod snižavanja razine kalija:

  • Ograničite ili izbjegavajte: šparoge, avokado, krumpire, batat, rajčicu ili umak od rajčice, bundevu, tikvice i kuhani špinat, cikla, celer.
  • Ograničite ili izbjegavajte: naranču i sok od naranče, kivi, nektarine, grožđice i drugo suho voće, banane, dinju, breskva, trešnja, suhe šljive, šljive, lubenica, kikiriki, čokolada
  • Izbjegavajte nadomjestke soli.
  • Uzimajte dodatke koja sadrže češnjak, to mogu biti kapsule češnjaka. Češnjak je najbolji prirodni lijek ako se želite riješiti velikih količina kalija iz tijela.
  • Pijte puno vode. Voda je najbolji antioksidans te će najbolje očistiti vaše tijelo od toksina. Dnevni unos vode vam treba biti između 8 i 10 čaša.
  • Redovito vježbajte, najmanje 30 minuta tri puta tjedno.
vitalii pavlyshynets kcRFW Hje8Y unsplash Easy Resize.com

Podijeli ovaj sadržaj:

Facebook
WhatsApp
Telegram

Možda će vas zanimati i ovo

Recepti za jela od pira

Pir ima laganu teksturu i ugodan, pomalo orašasti okus.

Može se koristiti u obliku cijelog ili oljuštenog zrna te kao brašno.

Kuhani pir će poslužiti u pripremi brojnih jela – od slanih do slatkih.

Pročitaj više