Search
Close this search box.

Nutricionističko savjetovanje

Nutricionizam

U svim drevnim kulturama postoje učenja o zdravoj prehrani ili o hrani koja liječi određene bolesti. U vedama–drevnim hinduističkim spisima, postoje zapisi o liječenju koji su utjecali na ajurvedsku medicinu i suvremene naputke o prehrani i nutricionizmu; Hipokratova teorija povezuje zdravlje s utjecajem okoliša, prehranom i životnim navikama; čak su iz koncepta yina i yanga u tradicionalnoj kineskoj medicini nastale osnove popularnih trendova u dijetnoj hrani. U novijoj povijesti, od šesnaestog stoljeća do naših dana, znanost o zdravlju, dijetama i zdravoj prehrani pod utjecajem su ovih drevnih postulata

Nutricionizam ili znanost o prehrani je multidisciplinarana znanost koja proučava prehranu i način utjecaja prehrane na zdravlje čovjeka.

Nutricionist je specijalist za prehranu, koji pomaže ljudima da razumiju i primjene spoznaje znanosti o prehrani i održavanju i poboljšanju vlastitog zdravlja. Liječnik – nutricionist savjetuje što je kod određenih zdravstvenih stanja potrebno i nužno konzumirati, a što za taj zdravstveni problem od namirnica ne pogoduje organizmu. Također je dat naglasak na preventivni učinak hrane i zdrave stilove življenja.

Pravilnom prehranom održava se dobro zdravlje, zadovoljavaju se energetske potrebe, omogućuje se obavljanje fizičkog rada, a ne manje važan aspekt pravilne prehrane čine i njena organoleptička svojstva koja ju čine prihvatljivom i ukusnom.

Na razvoj koncepta pravilne prehrane utjecao je brzi razvoj znanosti o prehrani, a pogotovo važne spoznaje kao što je uloga vitamina u organizmu, mogućnost prevencije i liječenja raznih bolesti putem hrane, kao i epidemiološke studije koje su pokazale vezu između načina prehrane i tzv. “civilizacijskih” bolesti.

Pravilna prehrana kakvu zastupa nutricionizam bazira se na znanstvenim spoznajama, a cilj joj je omogućiti duži, zdraviji i kvalitetniji život ponajprije svakom pojedincu, a zatim grupama osoba s posebnim prehrambenim potrebama i čitavim populacijama. Jedna sam od rijetkih stručnjaka koja spaja medicinsko znanje s nutricionističkim spoznajama uz doktorat znanosti iz podrčuja kliničog nutricionizma. Iako je moderna znanost donijela mnoge nove spoznaje o složenim interakcijama prehrane i ljudskog organizma, još se uvijek brojne hipoteze temelje na iskustvenim i tradicionalnim predajama koje rado primjenjujemo.

Slika prikazuje stol sa zdravom hranom koja se savjetuje prilikom načina prehrane prema planu Dr. Silvije Zec Sambol
Savjetovanje – princip rada

Načini savjetovanja nutricinističkog savjetovališta prvenstveno su tijekom osobnog posjeta savjetovalištu gdje vam liječnik- nutricionist postavlja mnoga pitanja o svim aspektima vašeg zdravlja i života uključujući:

  • povijest bolesti
  • povijest prehrane
  • probavne i menstrualne probleme
  • nivo radne energije
  • nivo vježbanja

Na taj način liječnik nutricionist će otkriti imate li nekih problema poput alergije na hranu, nutritivnu neuskladenost, preveliku toksičnost tijela ili neki općeniti problem s prehranom. Osim razgovora liječnik-nutricionist može predložiti izradu testova poput analize minerala i vitamina u tijelu, genetsko testiranje ili testiranje netolerancije na hranu, a sve u svrhu boljeg razumijevanja trenutnog zdravstvenog stanja. Prilikom savjetovanja, liječnik-nutricionist će predlagati koju hranu trebate uzimati, a koju izbjegavati. On isto tako može predložiti i specifičnu dijetu ili dodatke prehrani kako bi si tijelo samo pomoglo pri rješavanju problema. Liječnik-nutricionist će vam dati pregled svih vaših podataka kako bi mogli pratiti svoje napredovanje te kako bi se poslije određenog vremena napravile preinake programa kako bi potakli tijelo na daljnje napredovanje.

pexels philip ackermann 878151 Easy Resize.com

Princip rada nutricionističkog savjetovanja je sljedeći:

  • osobni pristup u kreiranju zdravog načina prehrane
  • određivanje ITM-a ( index tjelesne mase), postotka vode i masnog tkiva
  • vrše se mjere Vašeg tijela kako bi se utvrdilo vaše početno stanje i to vagom koja metodom bioelektrične impedancije određuje postotak masnog tkiva u tijelu, bazalni metabolizam te na kraju naravno i vašu tjelesnu težinu
  • mjere se pojedini dijelovi Vašeg tijela (bokovi, struk, prsa, ruke) kako bi utvrdili trenutno stanje te kako bi utvrdili ostvareni napredak svaka dva tjedna
  • popunjava se upitnik kojim se utvrđuju Vaše trenutne prehrambene navike
  • prikupljaju se Vaši osobni podaci i kontakti te se dogovaraju vremena kontrolnih termina
  • support u kriznim situacijama
  • racionalna primjena suplemenata
  • utvrđivanje nutricionističkog statusa iz žive kapi krvi (darkfield analiza)
  • određivanje prehrane prema testu intolerancije na hranu
  • pravilno kombiniranje namirnica
  • prehrana sportaša
  • prehrana kod hiperkolesterolemije, hipertenzije dijabetesa, alergija, osteoporoze, multiple skleroze, karcinoma

Podijeli ovaj sadržaj:

Facebook
WhatsApp
Telegram

Možda će vas zanimati i ovo

Recepti za jela od pira

Pir ima laganu teksturu i ugodan, pomalo orašasti okus.

Može se koristiti u obliku cijelog ili oljuštenog zrna te kao brašno.

Kuhani pir će poslužiti u pripremi brojnih jela – od slanih do slatkih.

Pročitaj više